luni, septembrie 17, 2018

REMEMBER Cenaclul Flacăra - 45 de ani, Adrian Păunescu - 75 de ani



Pe scena Cenaclului Flacăra, la Galați - Gala 1000 (1983)
Adrian Păunescu a afirmat, pentru prima oară în România
1 Decembrie 1918 este adevărata zi naţională a românilor

(.....)

joi, septembrie 13, 2018

Premieră mondială: Galațiul va găzdui "Centura de Aur"

Manifestarea, organizată de Federația Română de Box (FRB), cu sprijinul autorităților gălățene, a fost confirmată joi, 13 septembrie, de însăși președintele FRB, Vasile Cîtea, în conferința de presă desfășurată la sediul Primăriei Galați, în prezența edilului șef Ionuț Pucheanu și Florin Mirea directorul executiv al Fundației "Sportul Gălățean". Președintele FR Box a fost însoțit la eveniment și de fostele mari glorii ale boxului românesc, Alec Năstac (vicepreședinte al federației) și Dorel Simion (secretar federal), dar și de Daniel Ion, secretarul general al FRB.... continuarea aici


Zilele Europene ale Patrimoniului la Galați

Marți 18 septembrie 2018 la ora 14:00, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia“ în parteneriat cu: Centrul Europe Direct Galaţi , Direcția Județeană de Cultură Galați, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galați și SC ITDOR COMPANY SRL Baia Mare organizează un amplu eveniment pentru a marca cea de a XXVI-a ediţie a Zilelor Europene ale Patrimoniului.
Din program: 
  • vernisajul expoziției de fotografie Comorile României- expoziție itinerantă dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918 și Anului European al Patrimoniului Cultural. Autor: Tudorel Ilie (Baia Mare, Maramureș); 
  • distribuirea gratuită a broșurii „Galați - vocație europeană” realizată de Centrul Europe Direct Galați
  • moment artistic susținut de Clasa de canto muzică populară a Școlii de Arte din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”
Evenimentul va avea loc în Sala „Mihai Eminescu”, sediul central, etajul 1. Expoziția va fi deschisă în perioada 18 - 30 septembrie 2018.

marți, septembrie 11, 2018

Nr. 3 a buletinului informativ ACTEDJ

Numărul 3 a buletinului informativ al 
Asociației de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea Dunarea de Jos (ACTEDJ) vine cu noi detalii despre activitățile legate de proiecte aflate în implementare sau oportunități viitoare de finanțare. mai multe aici


joi, septembrie 06, 2018

www.Acum100ani.ro

 Proiectele  CENTENAR  -ului 

Historia Rediviva a lansat "Acum 100 ani" - primul proiect educational sub conceptul Visual History, o abordare imersiva, gamificata, un mod dramatizat de prezentare a informatiilor istorice aduse in prezent prin mijloace vizuale, utilizand tehnologia 3D si realitate virtuala. In acest context ia nastere istoria ca DIVERTISMENT.

Proiectul "Acum 100 ani" este un demers educațional apolitic, pro bono, adresat tinerei generații. Ne propunem să reactivăm interesul pentru istorie al tinerei generații prin apelul la cele mai noi tehnologii. 
Platforma îmbină efectele 3D și VR pentru redarea armamentului și decorațiilor de război cu documentarea istorică și fragmentele de memorialistică. Astfel, sperăm ca istoria văzută prin lentila digitală să devină captivantă pentru tineri. 
Prin proiectul pilot "Acum 100 ani" lansăm conceptul Visual History în România și deschidem drumul proiectelor viitoare ce pot readuce în actualitate și alte fragmente de istorie. ... citiţi mai multe aici

miercuri, septembrie 05, 2018

„100 de chipuri românești”

 Proiectele  CENTENAR  -ului 

Proiectul îşi propune să lase o moştenire vizuală bogată generaţiilor următoare, dar şi o recunoaştere celor fără de care Marea Unire nu ar fi fost posibilă sau vizibilă plecand de la platforma de comunicare numită generic "100 de chipuri româneşti".
Activităţile includ vernisaje în ţară şi în străinătate cu fotografiile originale puse la dispoziţie de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia (digitalizate şi reinterpretate vizual astfel încât permit interacţiunea cu publicul), cu portretele personajelor istorice interpretate de angajaţii aceluiaşi muzeu - fotografiaţi cu tehnica de acum o sută de ani, dar şi portrete ale personalităţilor culturale, academice, sportive, ale mediului de afaceri sau ale tinerei generaţii, surprinse cu aceeaşi tehnică arhaică.
Proiectul se adresează publicului larg şi se construieşte treptat, un an de zile, împreună cu fiecare român, intr-un cadru online (portalul www.100deChipuri.ro şi în întreg universul social media construit în jurul proiectului) ... citiţi mai multe aici

marți, septembrie 04, 2018

„România 1918. Oameni, momente și imagini”

 Proiectele  CENTENAR  -ului 

Enciclopedia digitală „România 1918” este realizată de SIVECO şi celebrează oamenii și momentele cheie care au făcut posibilă întregirea României acum 100 de ani. Enciclopedia digitală este o colecție unică de sute de imagini rare, filme, vizualizări în 3D ale unor monumente care comemorează Marea Unire, arme din Primul Război Mondial, fotografii de epocă animate, mărturii de pe front și din spatele frontului.
Se poate descarca gratuit de pe orice platformă sau din http://romania1918.eu
... citiţi mai multe aici

LOTERIA ROMÂNĂ lansează “LOZ CENTENAR”

Cu ocazia aniversării celor 100 de ani de la Marea Unire, Loteria Română, una din cele mai vechi instituții din țară, lansează “LOZ CENTENAR”.
Năzuința românilor de a înfăptui Marea Unire în anul 1918, precum și desăvârșirea statului național unitar român, în urmă cu un secol, reprezintă un prilej de mândrie pentru fiecare dintre noi.
“LOZ CENTENAR” este produsul loteristic care se adresează tuturor jucătorilor care vor să sărbătorească și, în același timp, să-și încerce norocul la loto.
 “LOZ CENTENAR” se găsește în toate agențiile loto începând din această săptămână și aduce jucătorilor norocoși 164.455 de premii în valoare totală de 930.000 de lei. Cu numai 3 lei, jucătorii au șansa să câștige numeroase premii cu valori de 3 lei, 6 lei, 10 lei, 100 de lei, 1.000 lei si 10.000 de lei.
Cele mai mari premii
care pot fi câștigate de jucătorii Loteriei Române cu
“LOZUL CENTENAR”.
sunt de
10.000 de lei
Loteria Română, prin jocurile responsabile pe care le organizează, le aduce jucătorilor săi bucuria de a-și încerca norocul în fiecare zi, în condiții de siguranță, pentru câștigarea unor premii deosebite în bani, indiferent de jocul preferat.
Biroul Comunicare si Protocol

luni, septembrie 03, 2018

Emisiune filatelică dedicată decorațiilor Primului Război Mondial

În anul Centenar al Marii Uniri din 1918, Romfilatelia îi omagiază pe ostașii care au luptat pentru idealul național în Primul Război Mondial, prin emisiunea de mărci poștale Medaliile și decorațiile Războiului de Întregire. Emisiunea este alcătuită din patru timbre, care ilustrează cele mai importante distincții conferite combatanților din Primul Război Mondial: Ordinul național Steaua României, pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 lei, Ordinul național Coroana României, pe timbrul cu valoarea nominală de 3,00 lei, Medalia Virtute Militară, pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei și Medalia Crucea Comemorativă a Războiului 1916-1918, pe timbrul cu valoarea nominală de 16,00 lei.

  • Ordinul național Steaua României a fost instituit la 10 mai 1877, având cinci grade: cavaler, ofițer (cu o rozetă pe panglică), comandor, mare ofițer și mare cruce. Ordinul național Coroana României a fost instituit la 10 mai 1881, având aceleași grade ca și Steaua României. 
  • Ordinul național Coroana României a fost instituit la 10 mai 1881, având aceleași grade ca și Steaua României. . În 1916, Ordinul Coroana României a primit însemne de război, reprezentând două spade încrucișate, cu vârful în sus, între brațele crucii. Din 9 aprilie 1918, acest ordin se purta și cu panglica medaliei Virtute Militară.
  • Virtute Militară este cea mai importantă medalie acordată în perioada Primului Război Mondial și a fost înființată în 1880. Aceasta avea două clase: a I-a, de aur și a II-a, de argint. Această medalie avea întâietate în categoria sa de decorații, iar din 1916 se acorda numai gradelor inferioare (subofițeri și trupă). Medalia Virtute Militară a fost acordată și femeilor, care o puteau purta și cu panglica sub formă de fundă. Din 9 aprilie 1918, panglica medaliei se putea atașa gradelor de cavaler, ofițer și comandor ale ordinelor naționale Steaua și Coroana României.
  • Medalia Crucea Comemorativă a Războiului 1916-1918 a fost instituită în 1918 și a fost conferită tuturor militarilor și asimilaților, de orice fel, care au luat parte la campania 1916-1918 și care au fost însumați, atașați sau însărcinați cu diferite misiuni, la corpurile de trupă ori la serviciile militare. De asemenea, au primit distincția și funcționarii civili, precum și persoanele care, neaparținând oștirii, au fost chemate la un serviciu efectiv și permanent pe lângă armată.

Pe plicul „prima zi” a emisiunii de mărci poștale este ilustrat Ordinul „Mihai Viteazul”, cea mai importantă decorație militară românească. Acesta a fost înființat în decembrie 1916 și avea trei clase: a III-a, a II-a, I-a. Clasa a III-a se purta pe partea stângă a pieptului, clasa a II-a se purta la gât (în comandorie), iar clasa I-a se purta ca broșă, pe partea stângă a pieptului. Panglica era din moar, de culoare roșu-vișiniu închis, având pe fiecare latură o bandă din fir de aur.

Ce înseamnă Centenarul Marii Uniri

 sigla oficiala  În anul 2018, comemorăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român...

POPULARITATE