sâmbătă, decembrie 22, 2018

“Drumul înfăptuirii Marii Uniri”, un manual de istorie în 34 de episoade


 În Anul Centenar, prof. Gh. Nazare, fost director al Casei Corpului Didactic Galați și conducătorul revistei Școala Gălățeană, împreună cu Sorin Langu, profesor de istorie la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” și-au asumat difcila misiune de a coordona o lucrare dedicată importantelor evenimente care acum 100 de ani au marcat începutul unei noi etape pentru evoluția poporului român. Lucrarea, intitulată “Drumul înfăptuirii Marii Uniri” şi publicată anul acesta, la Editura Axis Libri a Bibliotecii „V.A. Urechia”, a fost elaborată sub egida Asociației Profesionale Școala Gălățeană și a Casei Corpului Didactic Galați.

mai multe cititţi în pagina dedicată Centenarului

vineri, decembrie 21, 2018

Acord de Cooperare între județul Galaţi și raionul Cahul

Documentul a fost parafat de reprezentanţii celor două structuri administrative, în urma discuţiilor purtate în toamna acestui an, în cadrul Euroregiunii "Dunărea de Jos", privind dezvoltarea parteneriatelor dintre membrii structurii transfrontaliere.
Delegația de la Galați, însoțiți de dna Anca Corfu, Consulul General al Consulatului României la Cahul, a venit si cu o donație de 500 de cărți pentru copiii din raionul Cahul.
mai multe amănunte, în pagina Euroregiunii

sâmbătă, decembrie 15, 2018

EROII INVIZIBILI DIN SPATELE FRONTULUI

Timbrul CENTENAR

În anul Centenarului Marii Uniri, Romfilatelia cinstește memoria eroilor care au luptat în Primul Război Mondial pe frontul invizibil al informațiilor, prin introducerea în circulație a emisiunii de mărci poștale Eroii invizibili din spatele frontului.

mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

luni, decembrie 10, 2018

ŞTIRI

Proiect CENTENAR"Acum 100 de ani la gurile Dunării. Oameni, locuri, opere de artă"
Joi, 13 decembrie, la ora 18, la Biblioteca Franceză Eugène Ionesco din Galați, str. Basarabiei nr. 14 are loc conferința "Acum 100 de ani la gurile Dunării. Oameni, locuri, opere de artă" susținută de dr. Daniela Langusi, istoric de artă.
Evenimentul face parte din seria de manifestări cuprinse în proiectul cultural „Locuri ale memoriei Marelui Război” finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI


Ediția aniversară a unei reviste şcolare
"De-aș fi artist..." în An Centenar

Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin" din Galaţi revine în atenţia publică cu un nou număr al revistei "De-aș fi artist..." 


Zilele acestea a apărut numărul 4 pe decembrie al revistei şcolare, 
ediție aniversară dedicată Centenarului Marii Uniri
mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

Sărbătoare centenară la Tecuci
O singură Românie, un singur suflet. 1918 – 2018

Încă un proiect câştigat, ce se înscrie în lunga listă de manifestări dedicate CENTENARULUI, cu finanţare obţinută prin programul lansat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, sărbătoreşte România Mare şi  momentul Marii Uniri de la 1918, a fost expus într-o reuniune festivă la Tecuci.
Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, a organizat vineri, 7 decembrie 2018, un eveniment cultural dedicat Centenarului şi a prezentat,  în sala mare a muzeului tecucean, activităţile desfăşurate şi rezultatele proiectului finanţat.

mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

Acord de Cooperare între județul Tulcea și raionul Cahul

În urma discuţiilor purtate în toamna acestui an, în cadrul Euroregiunii "Dunărea de Jos", privind dezvoltarea parteneriatelor dintre membrii structurii transfrontaliere, vineri, 7 decembrie, la Cahul, la sediul Consiliului Raional, s-a semnat înțelegerea de cooperare între județul Tulcea din România și raionul Cahul.
mai multe amănunte, în pagina Euroregiunii

miercuri, decembrie 05, 2018

Cultura în pragul Centenarului Marii Uniri: Identitate, patrimoniu și practici culturale

Barometrul de Consum Cultural 

Lansată la mijlocul acestui an, analiza-studiu realizată de specialiştii MCIN se constituie într-o ediţie specială, care a adus în prim plan capitolul dedicat Centenarului Marii Uniri, în care se prezintă elementele de identitate națională, așteptările populației privind evenimente comemorative, dar și interesul declarat al respondenților de a participa la evenimente culturale dedicate acestui moment istoric de mare însemnătate pentru ţara noastră.

mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI.

marți, decembrie 04, 2018

CENTENARUL într-o ediţie numismatică BNR

Banca Naţională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic o monedă din aur, o monedă din argint, o monedă din alamă pentru colecţionare şi, totodată, a pus în circulaţie o monedă aniversară din alamă, având ca temă 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

luni, decembrie 03, 2018

Investiţi în titluri de stat!

Ministerul Finanţelor Publice a lansat o emisiune aniversară de titluri de stat către populaţie, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a treia în cadrul programului Tezaur-ediţia CENTENAR, iar acestea vor putea fi cumpărate în perioada 26 noiembrie-14 decembrie, conform unui comunicat al MFP.

mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

duminică, decembrie 02, 2018

SFINŢIREA ALTARULUI CATEDRALEI MÂNTUIRII NEAMULUI

Timbrul CENTENAR

În anul Centenar al Marii Uniri, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale intitulată Sfinţirea Altarului Catedralei Mântuirii Neamului (Catedrala Naţională) dedicată unui important eveniment pentru creştinii ortodocşi.
   Pe timbrul emisiunii de mărci poştale, cu valoarea nominală de 5 lei, este ilustrată icoana Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, de pe catapeteasma Catedralei, alături de macheta lăcaşului de cult.
   Coliţa dantelată a emisiunii de mărci poştale ilustrează pe Sfântul Apostol Andrei, alături de sigla Patriarhiei şi macheta Catedralei. Pe timbrul coliţei dantelate, cu valoarea nominală de 28,50 lei, este reprezentată icoana Înălţarea Domnului, de asemenea de pe catapeteasma Catedralei Naţionale.

mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

sâmbătă, decembrie 01, 2018

La Mulţi Ani, ROMÂNIA!

Pe 1 decembrie 2018 România sărbătoreşte împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire din 1918, când cele şase provincii istorice româneşti s-au reunit cu "Ţara Mamă". 
Puţini oameni ştiu,  că momentul a fost cu adevărat ISTORIC şi UNIC pentru ţara noastră ca stat şi pentru noi ca popor. Frământată de mari probleme economice, afectată puternic de efectele nefaste ale unui război dus chiar pe teritoriul său, mare parte sub ocupaţie, cu o armată slab echipată şi supusă unor presiuni extreme, în condiţiile în care conducerea ţării se retrăsese în Moldova, ca o ultimă redută de luptă, înconjurată de inamici din toate părţile, România a avut, totuşi, şansa unei reveniri remarcabile pe scena europeană, în contextul producerii unei serii de recuperări teritoriale pierdute vremelnic prin interventia imperiilor dimprejur. Momentul de maximă importanţă şi care a rămas întipărit pentru totdeauna în memoria colectivă a fost 1 decembrie 1918.
mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

"Uniţi români de pretutindeni, uniţi sub Centenar" sub un cer plin de baloane tricolore

O şcoală din Galaţi a dat tonul Sărbătorilor dedicate Zilei naţionale şi Centenarului într-un mod aparte în peisajul general, printr-o activitate plină de culoare şi veselie pusă la cale în comun, dascăli şi copii, ce a impresionat comunitate locală.
 
mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

PROIECTELE CENTENARULUI, interactiv!

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a lansat acum si online, toate proiectele depuse şi aprobate pentru a fi finanţate prin programul pentru Centenar. 
Proiectele sunt accesibile celor interesati, intr-o harta interactiva, pe fiecare judet in parte, cu titlul, descrierea si institutia coordonatoare a fiecarui proiect in parte, precum si perioada de desfasurare. 
mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

1 Decembrie 2018 – 1918: CENTENARUL Marii Uniri în ... Social Media

Sărbătoarea a fost promovată internaţional de Ziua Naţională a României. Momentul unic pentru români şi România nu a trecut neobservat de principalul motor de căutare pe internet şi canalele de socializare online. Atât Google, cât şi Facebook sau Youtube au marcat momentul cu iniţiative inedite şi pline de culoare pentru utilizatori – au făcut logo-uri speciale.
mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

Ce înseamnă Centenarul Marii Uniri

 sigla oficiala  În anul 2018, comemorăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român...

POPULARITATE