vineri, mai 31, 2019

Colecție inedită de ziare de arhivă, de Centenar

Am redescoperit la chioşcurile de ziare o publicaţie pe care toţi românii ar trebui, dacă nu să o citească din scoarţă în scoarţă, măcar să o frunzărească, pentru a reuşi să înţeleagă "de la sursă" realitatea vieţii de zi cu zi din România, din prima jumătate a secolului trecut.
Publicaţia face parte dintr-o colecție de publicații, ce se întinde pe 52 de săptămâni, şi care apare sub titlul „Ziarele României Mari”, o colecție de ziare românești din perioada 1918 - 1947, distribuită în România și în Republica Moldova, potrivit Paginii de Media
mai multe amănunte, în pagina dedicată

sâmbătă, mai 25, 2019

"Descoperirea geografiei românilor de pretutindeni"

În imagineHarta bazinului Dunării Mijlocii de Johannes Honterus, 1541, Brașov

Institutul Cultural Român anunţă un eveniment deosebit ce se va organiza săptămâna viitoare la sediul din Aleea Alexandru nr. 38, Bucureşti
Manifestarea, la care sunt invitaţi "toţi ce simt româneşte", aniversează Ziua Românilor de Pretutindeni şi va consta, în principal dintr-o prelegere susţinută de Mihai Viorel Nicolae, directorul Institutului „Frații Golescu” din București, luni, 27 mai 2019, de la ora 18.00.
mai multe amănunte citiţi AICI

sâmbătă, mai 18, 2019

Alegeri prezidentiale ... transfrontaliere!

  • Sergiu Drangoi este noul Președinte al Asociației de Cooperare Transfrontalieră „Dunărea de Jos” 
Joi, 16 mai, la Cahul, a avut loc Adunarea Generală a Asociației de Cooperare Transfrontalieră „Dunărea de Jos”, organism de cooperare cu membri din 3 țări, România, Republica Moldova și Ucraina. Din România au participat reprezentanţii celor trei Consilii Județene membre ale structurii euroregionale: Brăila, Galaţi şi Tulcea  amănunte citiţi în pagina dedicată

vineri, mai 17, 2019

"Basoreliefurile Unirii" au trecut Prutul

Şi la Cahul, în R.Moldova, au ajuns "Basoreliefurile Unirii", lucrările iniţiate de Asociaţia Frontiera Gălăţeană în An Centenar, prin care sunt reprezentate 15 figuri istorice marcante ale neamului: Burebista, Decebal, Traian, Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Petru Rareș, Ioan Vodă cel Cumplit, Mihai Viteazul, Dimitrie Cantemir, Constantin Brâncoveanu, Avram Iancu, Alexandru Ioan Cuza, Regina Maria și Regele Ferdinand I.
mai multe amănunte citiţi pe pagina Centenarului

marți, mai 14, 2019

Se lansează albumul centenar "Teatrul de Animație în România"

Miercuri, ora 17.30, în cadrul celei de-a XXVII – a ediții a Festivalului Internațional de Animație „Gulliver”, va avea loc un eveniment de referinţă pentru teatrul de păpuşi din România, înscris totodată şi în seria manifestărilor dedicate Anului CENTENAR. 
În prezenţa artiştilor gălăţeni dar şi a numeroşi invitaţi, pasionaţi de fenomenul animaţiei şi a artei teatrale, managerul Teatrului Țăndărică din Bucuresti, Călin Mocanu va susţine la Librăriile Humanitas, prezentarea cărţii "Teatrul de Animație în România"- Album Centenar.  
amănunte despre lansare şi eveniment citiţi pe pagina dedicată Centenarului 

sâmbătă, mai 11, 2019

Zeci de străini depistaţi muncind la negru în România

Nu mai puţin de 142 de străini, care desfășurau activități lucrative fără forme legale sau se aflau în ședere ilegală în România, au fost depistaţi de poliţiştii de la Imigrări, în urma unor acțiuni întreprinse la nivel național în luna aprilie.
Activităţile desfăşurate în luna aprilie se înscriu pe linia activităţii de prevenire și combatere a muncii nedeclarate a cetățenilor străini, care  reprezintă o prioritate a Inspectoratului General pentru Imigrări, în vederea creșterii gradului de siguranță a cetățeanului. În acest sens au fost vizate controlului peste 200 de societăţi comerciale şi, în urma depistării neregulilor au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de aproape 800 000 de lei. 
mai multe amănunte citiţi aici

joi, mai 09, 2019

"Ecouri ale Marii Uniri în presa vremii şi în literatură"

Un sfârşit de săptămână mai altfel, vă oferă Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, în cadrul ciclului de conferinţe "Cum s-a creat România", proiect dedicat Centenarului Marii Uniri şi realizat în colaborare cu Muzeul de Istorie "Paul Păltânea" din Galaţi.
Un oaspete de seamă, de dincolo de munţi, de la Tg. Mureş, scriitor, jurnalist, dar şi director al Direcţiei pentru Cultură Mureş, Nicolae Băciuţ va conferenţia despre ecourile Marii Uniri în presa vremii şi în literatură. 
Lucruri inedite, ori mai puţin spuse şi scrise, le vom afla cu prilejul conferinţei care va avea loc vineri, 10 mai 2019, ora 17.00, la Lapidarium. Intrarea va fi, ca de obicei, liberă. ..... amănunte AICI

luni, mai 06, 2019

Concursul național „Recunoștință făuritorilor Marii Uniri” şi-a desemnat câştigătorii

prof.coord. Violeta Lungeanu
 Organizat de Ministerul Educației Naționale cu prilejul Zilei Naționale de 1 Decembrie 2018, concursul s-a finalizat în această lună, cu ocazia desemnării câştigătorilor la toate cele patru secţiuni stabilite prin regulament.

Echipa Colegiului Naţional „Constantin Negri” din Galaţi, formată din elevul Radu Ivanov şi prof.coord. Violeta Lungeanu şi-a adjudecat premiul III la categoria LITERATURĂ cu lucrarea „Sunt un nebun modern: îmi iubesc ţara” (foto profesor)

Concursul cu tema Recunoștință făuritorilor Marii Uniri’ a presupus elaborarea unei lucrări originale, reprezentativă pentru viziunea autorului. Concurenții au avut libertatea de a-și alege formatul de prezentare.

Competiţia s-a adresat tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul preuniversitar, cu următoarele secțiuni:creație literară (versuri, proză, eseuri), arte vizuale și muzicale, creații media. În competiţie au putut participa şi studenții din domeniul arte vizuale, din cadrul a 18 universități din țară, care au astfel de specializări.mai multe detalii in pagina dedicata CENTENARULUI

Ce înseamnă Centenarul Marii Uniri

 sigla oficiala  În anul 2018, comemorăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român...

POPULARITATE