sâmbătă, iunie 29, 2019

Scoala de vara dunareana, editia a -IV-a


Comunicat
Asociatia “Danubiana “ Galati, reprezentata de Antoneta Crudu -presedinta si Marius Crudu- vicepresedinte, organizeaza la Galati, o noua editie a Scolii de vara dunarene, la care vor participa un numar de 40 cadre didactice din Ucraina si Republica Moldova.
Deschiderea va avea loc in data de 2 iulie 2019, ora 10,00 la Biblioteca Judeteana “V.A.Urechia” Galati care este si partenerul acestui proiect .
Celelalte activitati se vor desfasura in alte locatii culturale, unde participantii vor avea ocazia sa interactioneze cu literatura si istoria scrisa de poeti, scriitori si istorici galateni, din tara si de peste hotare. Vor avea loc lansari de carte, “vor hoinari prin literatura romana”,vor asculta “ vorbele de duh” ale lui Anton Pann in compania fomatiei “Kalofonis”, vor lua la pas orasul pana la faleza Dunarii, la Biserica “Sfanta Precista” vor vizita statuia lui Ioan Stepanovici Mazepa si se vor bucura de dulcele grai romanesc exprimat in versuri si cantec sustinut de grupul folcloric“Doina Dunarii”.
Acest proiect a fost sprijinit de Centrul Cultural “Dunarea de jos”Galati, “Episcopia Dunarii de jos”-
Asociatia “Ion T.Sion” ,Primaria si Consiliul Local al comunei Umbraresti-Galati, profesori si elevi ai Colegiului National ”C.Negri”, Liceului Tehnologic din orasul Beresti, precum si un grup de copii din satul Moscu, orasul Targu Bujor, coordonat de preotul satului.
Toate portile institutiilor noastre vor fi deschise astfel incat , pentru o saptamana, Galatiul sa devina gazda unui frumos eveniment cultural si literar.
Finantatorul acestui proiect este Ministerul Pentru Romanii de Pretutindeni care a oferit si suportul logistic.
Au oferit de asemenea sprijin, Centrul de informare al Romanie din Ismail, Universitatea “Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Asociatia”Draghistea” din Chisinau precum si dna Zinaida Pinteac-profesor la Scoala Frumusica Noua, Regiunea Odessa si dnul Mihail Mecineanu,profesor la Scoala din Orlovca, regiunea Odessa, Ucraina.
Un sprijin deosebit l-a adus dna profesor Areta Mosu -Vicepresedinta Asociatiei”Astra”, presedinta Despartamantului “Mihail Kogalniceanu” din Iasi.
Tuturor le multumim si le uram un “bun venit” in Orasul de la Dunare, aflat in sarbatoare . Bun venit la Galati !
pentru desfasurarea activitatilor si programul propus cititi aici

miercuri, iunie 26, 2019

Ziua Drapelului Național

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998
Conform legii, această zi va fi marcată de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne. ...mai multe amănunte citiţi aici
urmăriţi aici programul stabilit de autorităţi cu ceremoniile prilejuite de cinstirea drapelului național
BRĂILABUZĂUTULCEA,
GALAŢIVRANCEACONSTANŢA

vineri, iunie 21, 2019

Figurile celebre ale CENTENARULUI, în emisiunile numismatice ale BNR II

Începând cu data de 01 iulie 2019, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat), cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Alexandru Marghiloman

amănunte puteţi citi pe blog, în pagina dedicată Centenarului

joi, iunie 20, 2019

Ziua Mondială a Refugiaților

sursa: facebook.com/imigrari
În fiecare an, pe 20 iunie, apreciem în mod special puterea, curajul și rezistența pe care refugiații le aduc zilnic. Ziua Mondială a Refugiatului reprezintă un prilej de conștientizare a situaţiei milioanelor de persoane deplasate forţat din cauza conflictelor. Raportul anual al UNHCR, Tendințe Globale, publicat astăzi, arată că aproape 70,8 milioane de copii, femei şi bărbaţi au fost obligaţi să îşi părăsească ţările de origine, de două ori mai mulţi decât în urmă cu două decenii.
amanunte cititi aici

sâmbătă, iunie 15, 2019

Minoritatea turcă, în vâltoarea primelor momente a făuririi României Mari


Proiectul iniţiat de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, în februarie 2018 şi dedicat Centenarului Marii Uniri, constând dintr-un ciclu de conferinţe intitulat "Cum s-a creat România", organizat în parteneriat cu Muzeul de Istorie "Paul Păltânea", continuă cu o nouă prelegere, susţinută de Nazare-Abdula Gulten preşedintele UDTR-filiala Galaţi, care conduce şi Centrul de Cercetare, Dezvoltare, Educaţie şi Cultură Turcă „Dunărea de Jos” .
amănunte pe pagina dedicată

sâmbătă, iunie 08, 2019

Aproape 100 de străini, depistaţi că munceau ilegal în România, în situaţie de expulzare


Aproape 300 de cetățeni străini au fost depistaţi de poliţişti de la Imigrări în situații ilegale, în urma acţiunilor de control specifice întreprinse în luna mai. Cu această ocazie, 91 dintre aceştia au fost înştiinţaţi că vor trebui să părăsească teritoriul României, 71 dintre ei fiind escortaţi până la graniţă. 
De asemenea, polițiștii au aplicat sancțiuni contravenționale de aproximativ 600.000 lei, cetățenilor străini și angajatorilor pentru nerespectarea cadrului juridic aplicabil. Un număr de 44 de societăţi comerciale au fost amendate pentru că nu au respectat regimul juridic privind angajarea străinilor.
 mai multe amănunte citiţi aici


Ce înseamnă Centenarul Marii Uniri

 sigla oficiala  În anul 2018, comemorăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român...

POPULARITATE