sâmbătă, decembrie 22, 2018

“Drumul înfăptuirii Marii Uniri”, un manual de istorie în 34 de episoade


 În Anul Centenar, prof. Gh. Nazare, fost director al Casei Corpului Didactic Galați și conducătorul revistei Școala Gălățeană, împreună cu Sorin Langu, profesor de istorie la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” și-au asumat difcila misiune de a coordona o lucrare dedicată importantelor evenimente care acum 100 de ani au marcat începutul unei noi etape pentru evoluția poporului român. Lucrarea, intitulată “Drumul înfăptuirii Marii Uniri” şi publicată anul acesta, la Editura Axis Libri a Bibliotecii „V.A. Urechia”, a fost elaborată sub egida Asociației Profesionale Școala Gălățeană și a Casei Corpului Didactic Galați.

mai multe cititţi în pagina dedicată Centenarului

vineri, decembrie 21, 2018

Acord de Cooperare între județul Galaţi și raionul Cahul

Documentul a fost parafat de reprezentanţii celor două structuri administrative, în urma discuţiilor purtate în toamna acestui an, în cadrul Euroregiunii "Dunărea de Jos", privind dezvoltarea parteneriatelor dintre membrii structurii transfrontaliere.
Delegația de la Galați, însoțiți de dna Anca Corfu, Consulul General al Consulatului României la Cahul, a venit si cu o donație de 500 de cărți pentru copiii din raionul Cahul.
mai multe amănunte, în pagina Euroregiunii

sâmbătă, decembrie 15, 2018

EROII INVIZIBILI DIN SPATELE FRONTULUI

Timbrul CENTENAR

În anul Centenarului Marii Uniri, Romfilatelia cinstește memoria eroilor care au luptat în Primul Război Mondial pe frontul invizibil al informațiilor, prin introducerea în circulație a emisiunii de mărci poștale Eroii invizibili din spatele frontului.

mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

luni, decembrie 10, 2018

ŞTIRI

Proiect CENTENAR"Acum 100 de ani la gurile Dunării. Oameni, locuri, opere de artă"
Joi, 13 decembrie, la ora 18, la Biblioteca Franceză Eugène Ionesco din Galați, str. Basarabiei nr. 14 are loc conferința "Acum 100 de ani la gurile Dunării. Oameni, locuri, opere de artă" susținută de dr. Daniela Langusi, istoric de artă.
Evenimentul face parte din seria de manifestări cuprinse în proiectul cultural „Locuri ale memoriei Marelui Război” finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI


Ediția aniversară a unei reviste şcolare
"De-aș fi artist..." în An Centenar

Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin" din Galaţi revine în atenţia publică cu un nou număr al revistei "De-aș fi artist..." 


Zilele acestea a apărut numărul 4 pe decembrie al revistei şcolare, 
ediție aniversară dedicată Centenarului Marii Uniri
mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

Sărbătoare centenară la Tecuci
O singură Românie, un singur suflet. 1918 – 2018

Încă un proiect câştigat, ce se înscrie în lunga listă de manifestări dedicate CENTENARULUI, cu finanţare obţinută prin programul lansat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, sărbătoreşte România Mare şi  momentul Marii Uniri de la 1918, a fost expus într-o reuniune festivă la Tecuci.
Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, a organizat vineri, 7 decembrie 2018, un eveniment cultural dedicat Centenarului şi a prezentat,  în sala mare a muzeului tecucean, activităţile desfăşurate şi rezultatele proiectului finanţat.

mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

Acord de Cooperare între județul Tulcea și raionul Cahul

În urma discuţiilor purtate în toamna acestui an, în cadrul Euroregiunii "Dunărea de Jos", privind dezvoltarea parteneriatelor dintre membrii structurii transfrontaliere, vineri, 7 decembrie, la Cahul, la sediul Consiliului Raional, s-a semnat înțelegerea de cooperare între județul Tulcea din România și raionul Cahul.
mai multe amănunte, în pagina Euroregiunii

miercuri, decembrie 05, 2018

Cultura în pragul Centenarului Marii Uniri: Identitate, patrimoniu și practici culturale

Barometrul de Consum Cultural 

Lansată la mijlocul acestui an, analiza-studiu realizată de specialiştii MCIN se constituie într-o ediţie specială, care a adus în prim plan capitolul dedicat Centenarului Marii Uniri, în care se prezintă elementele de identitate națională, așteptările populației privind evenimente comemorative, dar și interesul declarat al respondenților de a participa la evenimente culturale dedicate acestui moment istoric de mare însemnătate pentru ţara noastră.

mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI.

marți, decembrie 04, 2018

CENTENARUL într-o ediţie numismatică BNR

Banca Naţională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic o monedă din aur, o monedă din argint, o monedă din alamă pentru colecţionare şi, totodată, a pus în circulaţie o monedă aniversară din alamă, având ca temă 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

luni, decembrie 03, 2018

Investiţi în titluri de stat!

Ministerul Finanţelor Publice a lansat o emisiune aniversară de titluri de stat către populaţie, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a treia în cadrul programului Tezaur-ediţia CENTENAR, iar acestea vor putea fi cumpărate în perioada 26 noiembrie-14 decembrie, conform unui comunicat al MFP.

mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

duminică, decembrie 02, 2018

SFINŢIREA ALTARULUI CATEDRALEI MÂNTUIRII NEAMULUI

Timbrul CENTENAR

În anul Centenar al Marii Uniri, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale intitulată Sfinţirea Altarului Catedralei Mântuirii Neamului (Catedrala Naţională) dedicată unui important eveniment pentru creştinii ortodocşi.
   Pe timbrul emisiunii de mărci poştale, cu valoarea nominală de 5 lei, este ilustrată icoana Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, de pe catapeteasma Catedralei, alături de macheta lăcaşului de cult.
   Coliţa dantelată a emisiunii de mărci poştale ilustrează pe Sfântul Apostol Andrei, alături de sigla Patriarhiei şi macheta Catedralei. Pe timbrul coliţei dantelate, cu valoarea nominală de 28,50 lei, este reprezentată icoana Înălţarea Domnului, de asemenea de pe catapeteasma Catedralei Naţionale.

mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

sâmbătă, decembrie 01, 2018

La Mulţi Ani, ROMÂNIA!

Pe 1 decembrie 2018 România sărbătoreşte împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire din 1918, când cele şase provincii istorice româneşti s-au reunit cu "Ţara Mamă". 
Puţini oameni ştiu,  că momentul a fost cu adevărat ISTORIC şi UNIC pentru ţara noastră ca stat şi pentru noi ca popor. Frământată de mari probleme economice, afectată puternic de efectele nefaste ale unui război dus chiar pe teritoriul său, mare parte sub ocupaţie, cu o armată slab echipată şi supusă unor presiuni extreme, în condiţiile în care conducerea ţării se retrăsese în Moldova, ca o ultimă redută de luptă, înconjurată de inamici din toate părţile, România a avut, totuşi, şansa unei reveniri remarcabile pe scena europeană, în contextul producerii unei serii de recuperări teritoriale pierdute vremelnic prin interventia imperiilor dimprejur. Momentul de maximă importanţă şi care a rămas întipărit pentru totdeauna în memoria colectivă a fost 1 decembrie 1918.
mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

"Uniţi români de pretutindeni, uniţi sub Centenar" sub un cer plin de baloane tricolore

O şcoală din Galaţi a dat tonul Sărbătorilor dedicate Zilei naţionale şi Centenarului într-un mod aparte în peisajul general, printr-o activitate plină de culoare şi veselie pusă la cale în comun, dascăli şi copii, ce a impresionat comunitate locală.
 
mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

PROIECTELE CENTENARULUI, interactiv!

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a lansat acum si online, toate proiectele depuse şi aprobate pentru a fi finanţate prin programul pentru Centenar. 
Proiectele sunt accesibile celor interesati, intr-o harta interactiva, pe fiecare judet in parte, cu titlul, descrierea si institutia coordonatoare a fiecarui proiect in parte, precum si perioada de desfasurare. 
mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

1 Decembrie 2018 – 1918: CENTENARUL Marii Uniri în ... Social Media

Sărbătoarea a fost promovată internaţional de Ziua Naţională a României. Momentul unic pentru români şi România nu a trecut neobservat de principalul motor de căutare pe internet şi canalele de socializare online. Atât Google, cât şi Facebook sau Youtube au marcat momentul cu iniţiative inedite şi pline de culoare pentru utilizatori – au făcut logo-uri speciale.
mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

vineri, noiembrie 30, 2018

Poveştile Marii Uniri în imagini, la Galaţi

  • Expoziție "GALAȚIUL ÎN 100 DE ANI"
#Asociația_Tinerii_și_Viitorul ne-a surprins, din nou, extrem de plăcut. Le mulțumim și vă invităm să admirați #expoziția în holul Primăriei municipiului Galați!
  • Povestea Marii Uniri, într-o călătorie cu tramvaiul
În anul Centenarului, se remarcă o iniţiativă inedită a societăţii Transurb SA Galaţi, la realizarea căreia au contribuit cu mult entuziasm şi partenerii atraşi. Astfel, în două dintre mijloacele de transport public urban, un autobus şi un tramvai, călătorii au ocazia să afle o parte din povestea Marii Uniri. 
mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

joi, noiembrie 29, 2018

Evenimente culturale de Centenar

  • Vernisaj expoziție de basoreliefuri istorice
Astăzi, joi, 29 noiembrie 2018, cu începere de la ora 12.00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va avea loc vernisajul expoziției de basoreliefuri istorice „De la Burebista la Ferdinand Întregitorul”, manifestare organizată în colaborare cu Asociația „Frontiera Gălățeană”. În apropierea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, publicul va putea vedea în cadrul expoziței 15 basoreliefuri reprezentând tot atâtea figuri marcante ale istoriei românilor: Burebista, Decebal, Traian, Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Petru Rareș, Ioan Vodă cel Cumplit, Mihai Viteazul, Dimitrie Cantemir, Constantin Brâncoveanu, Avram Iancu, Alexandru Ioan Cuza, Regina Maria și Regele Ferdinand I.
mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI
  • Înfrăţirea românilor de peste Prut
Centrul Cultural Dunărea de Jos sărbătoreşte astăzi Centenarul Marii Uniri împreună cu artiştii din Republica Moldova, de la Cahul şi cu Ansamblul Doina Covurluiului
La sărbătoarea României au participat Excelenţa Sa, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă şi Consulul General al României la Cahul, Anca Corfu
La mulţi ani, România! La mulţi ani tuturor românilor de pretutindeni!
  • We will Rock the CENTENAR!
Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi în parteneriat cu Liga Studenţilor din Galaţi, Casa de Cultură a Studenţilor Galaţi şi Rock FM organizează vineri, 30 noiembrie, începând cu ora 19:00, la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi - Concert Trooper Romania şi concert Alex Calancea Band în cadrul evenimentului We will Rock the CENTENAR.

miercuri, noiembrie 28, 2018

Finanţări de CENTENAR, pentru proiectele organizaţiilor neguvernamentale

În cadrul Comitetului Interministerial pentru Centenar, desfăşurat pe 28 noiembrie 2018, a fost supusă spre aprobare Lista manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului Marii Uniri (1918-2018) şi a Primului Război Mondial, depuse de persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial, sesiunea a II-a.  
mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI




  • "100 de tineri pentru Eremia Grigorescu"

Memoria Generalului Teofil Eremia Grigorescu, născut pe meleaguri gălăţene, supranumit şi "Eroul de la Mărăşeşti", a fost omagiată la Mausoleul de la Mărăşeşti, prin proiectul , iniţiat de Asociaţia Danubiana şi susţinut financiar de Primăria Tg Bujor.
Liceul ,,Eremia Grigorescu ‘’ Tg. Bujor - cu ajutorul primarului Laurentiu Viorel Gîdei, Asociației Danubiana, preşedinta As.Danubiana, Antoaneta Crudu, preotilor noștri Mihaita Dan Popoiu și Ionuț Iordache, membri ai comunității locale și Şcoala gimnazială Grigore Hagiu - a sărbătorit astăzi, 28 noiembrie, Centenarul Marii Uniri și comemorarea Generalului Teofil Eremia Grigorescu
Va mulțumim tuturor celor care ați reușit sa faceți ziua aceasta atât de frumoasa! Respect si multa apreciere pentru toti cei care au facut ca aceasta zi sa se intample! La multi ani, Romania!!!!

Universitatea "Dunărea de Jos" ne uneşte ... de Centenar!

Haideți "să dăm mână cu mână” și să sărbătorim împreună Centenarul Marii Uniri într-o mare horă! 

Vă așteptăm joi, la ora 12.00, în Campusul Științei, în curtea interioară cu baloane, stegulețe, brățări, cântece tradiționale și voie bună. Înainte de a ne prinde în horă, Corul Facultății de Arte ne-a pregătit o surpriză! ”

* Dacă ai un simbol românesc, adu-l cu tine. Dacă ai haine tradiționale, fii autentic și poartă-le! Orice simbol românesc este bine-venit!

marți, noiembrie 27, 2018

GENERALUL BERTHELOT, PE FRONTUL ROMÂNESC

Timbrul CENTENAR


În anul Centenar al Marii Uniri, Romfilatelia marchează relațiile cordiale dintre România și Franța, țară care ne-a sprijinit în toate momentele importante ale istoriei, prin emisiunea comună de mărci poștale Generalul Berthelot, pe frontul românesc.
mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI
ANUNŢ!
"FOTOGRAFUL UNIRII"

Teatrul Dramatic "Fani Tardini" anunţă că pe 1 decembrie iubitorii de teatru sunt aşteptaţi la unul dintre cele mai itinerate spectacole dedicate Sărbătorii Centenarului 
- FOTOGRAFUL UNIRII -
(o producţie a Teatrului de Artă Deva). 
Regia - Mihai Panaitescu.

INTRAREA LA ACEST SPECTACOL ESTE LIBERĂ....!!!

Euroregiunea "Dunărea de Jos" la bilanţ

  • Odată cu sărbătorirea celor 20 de ani de existenţă a structurii europene de cooperare transfrontalieră reprezentanţii din cele trei regiuni componente au iniţiat şi liniile directoare ale colaborării pe viitor.
În perioada 22-24 noiembrie 2018 a avut loc, la Odessa, în Ucraina, ședința Adunării Generale a Asociației de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea „Dunărea de Jos“. 
Lucrările ședinței au fost găzduite de Consiliul Regional Odessa, instituție care deținea președinția Asociației, prin președintele Anatolii Urbanskiy. 

luni, noiembrie 26, 2018

UNIFORME MILITARE DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL. IPOSTAZE DE PE FRONT

ŞTIRI
  • Vernisaj 
    expoziţie
Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” - Filiala Constanţa, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci, Asociaţia cultural-istorică „Muzeul” Ianca, judeţul Brăila, Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” din Garnizoana Galaţi şi colecţionarii: Ştefan Diaconu, Adrian Tăbăcaru, Virgil Tudor, Cezar Amariei vă invită la vernisajul expoziţiei dedicată Centenarului Marii Uniri: UNIFORME MILITARE DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL. IPOSTAZE DE PE FRONT; proiectul expoziţional este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
Evenimentul se va desfășura miercuri, 28 noiembrie 2018, ora 17.00, la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, secţia Lapidarium din str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2bis, lângă Biserica Greacă.
mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

Voltaj - 100 de ani

foto credit: web-chat.ro
Trupa multiubită de mai toţi tinerii români, VOLTAJ, a lansat "piesa care unește toată România", după cum anunţă Europa FM, în studiourile unde a fost ascultată în direct, la emisiunea "Deșteptarea".

După premiera în direct la Europa FM, piesa ”100de ani” a fost făcută publică și pe canalul de YouTube Voltaj.

mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

miercuri, noiembrie 21, 2018

O piesă de teatru, pentru 100 de ani - „Ziditori ai Marii Uniri”

După ce spectacolul de teatru creştin a avut loc la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi şi la Tecuci, în Sala de spectacole „Ioan Petrovici”, în ultima decadă a lunii trecute, piesa de teatru a fost pusă în scenă şi la Teatrul „Maria Filotti”, la mijlocul acestei luni.

Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin Protopopiatul Galaţi, în contextul Anului Centenar, face parte din proiectul „Artă și spiritualitate în dramaturgia românească”, demarat la nivelul întregii ţări de Compania de teatru „Civic Art CvM” din București
mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

marți, noiembrie 20, 2018

NAȚIUNEA ROMÂNĂ ŞI MAREA UNIRE DE LA 1 DECEMBRIE 1918

ŞTIRI
  • Conferinţă ştiinţifică
Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi vă invită marţi, 20 noiembrie 2018, începând cu ora 16.00, să participaţi la conferinţa susținută de academicianul Alexandrina CERNOV: NAȚIUNEA ROMÂNĂ ŞI MAREA UNIRE DE LA 1 DECEMBRIE 1918.

Evenimentul se va desfăşura la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, secţia Lapidarium din str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2 bis (lângă Biserica Greacă).
mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

luni, noiembrie 19, 2018

“România Mea”, spectacolul concurs dedicat Centenarului Marii Uniri

ŞTIRI
  • Spectacol-concurs

CENTENAR. Astăzi, la Teatrul Muzical “Nae Leonard”, a avut loc spectacolul-concurs “România Mea” dedicat Centenarului Marii Uniri. Au participat 317 elevi din judeţul Galaţi, în cadrul a patru secţiuni:
- 100 de cântece şi jocuri româneşti
- 100 de locuri, oameni şi fapte româneşti
- 100 de tradiţii culinare
- 100 de tradiţii, obiceiuri şi meşteşuguri româneşti
Consiliul Judeţean Galaţi, partener al evenimentului, a acordat premii în valoare de 40.000 de lei.
mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

sâmbătă, noiembrie 17, 2018

De Centenar, un maraton!

ŞTIRI
  • MARATONUL MARII UNIRI. Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, de la ora 09:00, demarează ineditul proiect de Centenar, „Maratonul Unirii”. Proiectul „Maratonul Unirii” recreează traseul pe care Regimentul 11 Dorobanţi „Siret” Galaţi a pornit în Campania din anul 1916 pentru eliberarea Transilvaniei. 
mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI
  • "România mea"Luni, 19 noiembrie, de la ora 13,00, la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă se va desfăşura spectacolul-concurs la care vor participa elevi din tot judeţul Galaţi. Intitulat "România mea", evenimentul este derulat sub semnul Centenarului Marii Uniri
mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

vineri, noiembrie 16, 2018

"Regina soldat" - fotografii document la "Dunărea de Jos"

Până pe 31 decembrie se poate vizita la Universitatea "Dunărea de Jos" expoziţia de fotografie documentară dedicată Centenarului Marii Uniri la Galaţi şi vernisată fix cu o lună înainte în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale şi ai bisericii.

mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI



miercuri, noiembrie 14, 2018

Colocviul de istorie recentă, de CENTENAR: "România 100. Memorie şi identitate naţională"

Reuniunea de la Galaţi, de la începutul acestei luni, a istoricilor de pe ambele maluri ale Prutului a adus, printre alţi invitaţi la dialog pe tema Marii Uniri, doi foşti politicieni care şi-au reprezentat semenii în guvernele din ultimii ani: prof. univ. Ion Negrei, fost vicepriministru şi prof.univ.Ovidiu Ţîcu, fost ministru al sportului al Rep. Moldova.
Alături de ceilalţi istorici invitaţi la Universitatea "Dunărea de Jos", expunerile vorbitorilor au scos la lumină noi cercetări ştiinţifice ce fac referire la momentele importante care au favorizat realizarea unirii provinciilor istorice Basarabia, Bucovina și Transilvania cu România, în 1918.

mai multe amanunte pe pagina CENTENARULUI

marți, noiembrie 13, 2018

"100 de pasi pe Aleea Istoriei Galatene"


Personalităţile istorice marcante ale istoriei gălăţene vor fi onorate prin mai multe activităţi iniţiate, în An Centenar, în cadrul unui proiect, ce va cuprinde organizarea unui flashmob, cu participarea a 100 de tineri, şi instalarea unor busturi comemorative în zonele de interes ale oraşului.

Proiectul a fost conceput de Asociaţia de Cooperare Transfrontalieră "Euroregiunea Dunărea de Jos", care l-a depus spre finanţare la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, organism guvernamental care susţine manifestările, acţiunile şi proiectele de aniversare a Centenarului României (1918-2018) şi a Primului Război Mondial. 
mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

luni, noiembrie 12, 2018

Distincții naționale și medalii de onoare, acordate cu ocazia Centenarului Marii Uniri

Guvernul României a adoptat un proiect de Hotărâre privind aprobarea descrierii distincţiilor naţionale, procedurile de înaintare a propunerilor, criteriile de acordare a distincţiilor, precum şi cazurile de retragere a distincțiilor naționale prevăzute de Legea nr. 91/2018 privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului și Centenarul Marii Uniri, elaborat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
În conținutul proiectului de Hotărâre sunt precizate procedurile și criteriile de decernare și acordare a distincțiilor naționale și a medaliilor de onoare, precum și cazurile de retragere a acestora. De asemenea, în conținutul anexelor din cadrul proiectului de HG, este prezentată descrierea fiecărei distincții, precum și reprezentări grafice ale acestora. 
Astfel, Legea nr. 91/2018 stabilește o serie de măsuri administrative, financiare și cu scop aniversar cu privire la cele două evenimente esențiale în istoria statului român. De asemenea, se instituie șase distincții naționale și medalii de onoare ce vor fi acordate, în semn de recunoștință tuturor entităților ce au luat parte la făurirea unității naționale și a statului modern român sau și-au adus aportul pentru păstrarea în memorie și pentru promovarea Centenarului Războiului pentru Întregirea Neamului și Centenarului Marii Uniri   ...amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

vineri, noiembrie 09, 2018

Gala 100 – Oameni pentru Tulcea, Oameni pentru România,

Consiliul Județean Tulcea implementează proiectul „Gala 100 – Oameni pentru Tulcea, Oameni pentru România“, care se va derula la Teatrul Jean Bart în zilele de 12 și 13 noiembrie 2018, cu începere de la ora 15.00, finanțarea fiind asigurată de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Consiliul Județean Tulcea a depus spre finanțare o serie de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri, către Ministerul Culturii și Identității Naționale, în prima sesiune de finanțare nerambursabilă pentru manifestări / acțiuni / proiecte culturale dedicate aniversării Centenarului României (1918 - 2018) și a Primului Război Mondial, formulate și asumate de entități persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial. 
Comitetul Interministerial pentru Centenar, întrunit în data de 6 iulie 2018, a aprobat o serie de 264 de proiecte dedicate Centenarului pe care Ministerul Culturii și Identității Naționale le va finanța, printre care și un număr de șase proiecte depuse de instituția tulceana. ...Despre proiect si programul manifestarilor, mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

miercuri, noiembrie 07, 2018

10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, la Galati - proiect multimedia de CENTENAR

Miercuri, 14 noiembrie 2018, ora 19:00, la Teatrul Dramatic ”Fani Tardini” din Galați (Strada Domnească, nr.59), asociația Euro CulturArt și Clubul UNESCO - Adolescenții prezintă a patra secvență a programului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și selectat de Comisia interministerială dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 2018. 
În 10 orașe din România (Satu Mare, Timișoara, Cluj, Galați, Sighișoara, Brașov, Sibiu, Constanța, Iași și București), Mike Godoroja & Blue Spirit (Vali Vătuiu, percuție, Alin Păun, chitară solo, Tibi Duțu, chitară bas, Dorian Pîrvu, pian și sintetizator), Marius Mihalache, Eugen Mihăescu, Marcian Petrescu, Rareș Totu și Dan Mircea Cipariu vor prezenta un show unic de poezie și blues. 
La Galați, invitați speciali sunt scriitoarea Nora Iuga și artistul vizual Mihai Zgondoiu
mai multe amanunte pe pagina CENTENARULUI

marți, noiembrie 06, 2018

Despre CENTENAR

Miercuri, 7 noiembrie, la ora 12, la Biblioteca V.A.Urechia are loc o întâlnire a membrilor bibliotecii cu Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala locală, reprezentată de preşedintele asociaţiei, col.(r) Valerian Paraschivan şi de membrii: comandor (r) Asofronie Constantin şi căpitan (r) Samoilă Constantin. La această întâlnire vor avea loc discuţii libere despre Centenarul Marii Uniri.

mai multe amanunte cititi pe pagina CENTENARULUI

luni, noiembrie 05, 2018

Caravana Cinematografică a Centenarului ajunge la Galaţi



În Anul Centenarului şi în Anul european al patrimoniului cultural, Caravana Cinematografică a Centenarului ajunge în premieră la Galaţi şi pune la dispoziţia cinefililor, în perioada 10 - 11 noiembrie 2018, la Teatrul Dramatic "Fani Tardini", trei proiecţii speciale şi o expoziţie de fotografie.
Este vorba despre un eveniment din cadrul proiectului de anvergură naţională şi internaţională "Centenarul Filmului Românesc" prin intermediul căruia Caravana Cinematografică a Centenarului pune la dispoziţia cinefililor o înţelegere a istoriei, a culturii, a evenimentelor, a psihologiei şi a durerilor unui popor, celebrând 100 de ani de la Marea Unire prin 100 de filme, în 100 de oraşe din România, cu 100 de cineaşti, critici de film, regizori, politologi şi specialişti din diverse domenii ale culturii, întregind astfel harta României Mari. Această călătorie provocatoare, cu 100 de staţii cinematografice si istorice, cu 100 de personalităţi de referinţă ce relansează conturul hărţii României Mari, oferă posibilitatea comunităţii locale gălăţene de a afla adevăruri ale istoriei prin limbajul celei de a şaptea arte şi de a se întâlni cu personalităţi de seamă ale cinematografiei şi a culturii româneşti.

Din program:
Sâmbătă, 10 noiembrie 2018
16.30 - Vernisajul expoziţiei de fotografie AGERPRES: România Evoluţie
17.00 - Proiecţie film documentar - Marea Unire, România la 100 de ani - o producţie AGERPRES
19.00 - Proiecţie de gală: FILM Centenar - Singurătatea florilor (regia Mihai Constantinescu), 1975
   * Invitat special: Micaela Caracaş (actriţă). 
Prezintă Irina Margareta Nistor/ loc: Teatrul Dramatic "Fani Tardini" Galaţi

Duminică, 11 noiembrie 2018
18.00 - Proiecţie FILM Centenar: De ce eu? (regia Tudor Giurgiu)
loc: Teatrul Dramatic "Fani Tardini" Galaţi
Intrarea la proiecţii este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Centenarul Filmului Românesc la Galaţi este susţinut de Primăria Municipiului Galaţi. 
Partener de organizare: Teatrul Dramatic "Fani Tardini" din Galaţi. 
Proiectul "Centenarul Filmului Românesc" este iniţiat de Asociaţia "Artis" Iaşi şi Asociaţia Obştească MIA (Chişinău).
mai multe amanunte pe pagina CENTENARULUI

joi, noiembrie 01, 2018

„România 100. Memorie și identitate națională”

Pe data de 2 noiembrie 2018,  Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați organizează Colocviul științific „România 100. Memorie și identitate națională”, dedicat aniversării Centenarului Marii Uniri.
Vor prezenta comunicări istorici din România și Republica Moldova și vor fi evocate momentele importante care au favorizat realizarea unirii provinciilor Basarabia, Bucovina și Transilvania cu România.
Evenimentul va avea loc la sediul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie din strada Domnească nr. 111, Corp AS, sala AS 004, începând cu ora 10.00.

mai multe amanunte pe pagina CENTENARULUI

miercuri, octombrie 31, 2018

Dialog cu Baconschi la Universitate


Vineri, 2 noiembrie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați îl va avea ca invitat pe Teodor Baconschi  - teolog, diplomat, scriitor, fost ministru de externe al României, care va susține conferința intitulată
„La Centenar: Diplomația națională  într-o lume globalizată”.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 11.00  la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, în campusul Științei, pe strada Domnească nr. 111, în sala AS 011.

Intrarea este liberă, toți cei interesați sunt așteptați la conferință.

Ce înseamnă Centenarul Marii Uniri

 sigla oficiala  În anul 2018, comemorăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român...

POPULARITATE