sâmbătă, iulie 28, 2018

Societatea civilă gălăţeană, noi parteneriate peste Prut

Una dintre organizaţiile dinamice şi foarte activă în planul relaţiilor cu românii din Basarabia, Asociaţia Danubiana Galaţi a demarat, săptamâna trecută, un nou program de colaborare cu organizaţiile de peste Prut. Potrivit declaraţiilor lui Marius Crudu, vicepreşedinte al asociaţiei gălăţene, un prim pas s-a făcut după semnarea acordului de parteneriat cu Asociaţia Obştească "Sport Club Vişnevscaia" localitatea Vişniovca, din raionul Cantemir, Republica Moldova.

Sprijinită de consilierul lui Veaceslav Şaramet, Secretar de Stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Mihai Creţu, fost absolvent de drept al Facultăţii de profil din Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi, delegaţia gălăţeană a vizitat mai multe localităţi din Republica Moldova, în vederea extinderii paletei de parteneri şi proiecte dezvoltate cu "fraţii" de peste Prut.
"Şcoala de vară dunăreană", un proiect dedicat Anului Centenar

Reamintim că Asociaţia Danubiana Galaţi a încheiat recent un amplu proiect transfrontalier, finanţat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, "Şcoala de vara dunareană". Ajuns, deja, la a III-a ediţie, proiectul a implicat, pe lânga membrii Asociaţiei Danubiana, lider de proiect, şi reprezentanţi ai altor şase organizaţii şi instituţii partenere: Colegiul Naţional „Costache Negri”, „Centrul Cultural Dunărea de Jos” şi Biblioteca „V.A. Urechia” din Galaţi; Asociatia „Ialpug” şi „Centrul de Informare al României” din Ismail - Ucraina; Asociaţia „Răsăritul Românesc” - Moldova. În sprijinul desfăşurării activităţilor propuse, participanţii la proiect au beneficiat şi de efortul financiar şi material a mai multor organizaţii atrase de ineditul şi tema aleasă în proiect. Concret, timp de o săptamâna, 50 de cadre didactice, profesori şi învăţători din Ucraina şi Republica Moldova au participat la numeroase manifestări, pe baza unui program educaţional şi cultural cu specific pe limbă, istorie şi tradiţii româneşti. 
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Danubiana Galaţi, Antoaneta Crudu, ediţia din acest an şi pleiada evenimentelor derulate au fost dedicate Sărbătorii Centenarului Marii Uniri.
  • Agenţia de presă a românilor din Cernăuţi - BucPress, proiect realizat cu finanţarea Ministerului Românilor de Pretutindeni - a relatat pe larg despre evenimentul de deschidere, într-un articol din 24 iulie
"Gazdă a evenimentului, desfăşurat între 15 şi 20 iulie, a fost Colegiul Naţional „Costache Negri". Organizatorul acestui proiect - Asociaţia "Danubiana Galaţi". Cu cuvinte calde – “E un moment emoţionant pentru noi! Oaspeţii ne-au făcut deosebita onoare să sărbătorească împreună cu noi Centenarul” – a salutat prof. Andra Manuela Ionescu – director al colegiului. Teodor Ştefănică, inspector şcolar, a comparat colegiul cu “o Sorbonă gălăţeană”.
Au onorat deschiderea festivă secretarul de stat de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Lilla Boglarka Debelka, Natalia Ursu – inimosul coordonator al Centrului de Informare al României din Ismail, Ucraina, deputatul Constantin Codreanu – preşedinte pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Din Chişinău, cunoscutul militant Vlad Cubreacov. Au mai vorbit cercetătorul Tudose Tatu, lect. univ. dr. Vasile Stoica - Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice de la Universitatea Dunărea de Jos, prof. univ. dr. Mihaela Dumitriu, Facultatea de Arte a aceleiaşi universităţi, reprezentanţii filialei Asociaţiei Cultul Eroilor – gral. (r) dr. Ion Vulpe şi col. Marian Paraschivan – preşedintele filialei, poetul clujean Sandu Cătinean.
Poetul basarabean Popa Ion Pădure a dăruit colegiului seria de volume „Localităţile Republicii Moldova”, poetul Ion Bâcu din satul Barta, Ucraina, publicat în volum la Galaţi, şi, tot de peste acea graniţă, interpreţii Valentina şi Andrei Tcaci, curajoasa profesoară de Română Zinaida Pinteac – disciplină acum „expropiată” de averea cuvântului românesc, nouă ani director de şcoală în satul Frumuşica Nouă, acum zis Staroselie, interpreta Maria Catanoi şi sibianul Dumitru Stroie.
Asociaţia „Tinerii şi Viitorul”, condusă şi „prefaţată” de prof. Ştefania Cojocaru, ne-a încântat cu tinerii săi elevi voluntari: o scenetă cu Ecaterina Teodoroiu, regina Maria şi un militar român din Primul Război Mondial. Cubreacov a prezentat dinamica mişcării unioniste: „Profesorii şi învăţătorii, cei care sunt formatori de opinie, sunt primii ostaşi ai Unirii, ai interesului nostru naţional, de refacerea unităţii. Republica Moldova, al doilea stat românesc, este un şantier al Unirii acum.”... A vorbit şi Daniela Cojocaru, profesor de Istorie al colegiului, iar prof. Constantin Şerban Constantin, tot de Istorie – fost director aici, a relatat episodul în care delegaţi basarabeni au reclamat lui Ion Antonescu că prefecţi numiţi de Bucureşti se dedau la abuzuri „ca într-o ţară ocupată”. Istoria trebuie cunoscută complet… Ne-a impresionat gestul elevei Nicol Elena Avram, care a oferit oaspeţilor o donaţie personală de carte românească: „Am strâns câteva cărticele, care sperăm că vor fi de folos”. Au cântat elevele Sârghi Alexandra Serenada şi Goga Alexandra Nicole, au dansat micuţii de la Grădiniţele Nr. 30, Nr. 9, de la Doiniţa Covurluiului."
Programul bogat al manifestărilor a cuprins, de altfel, în acest sens, aşa cum titrează şi reprezentanţii Universităţii de Stat Umanitare din Izmail pe blogul Centrului cultural, educațional și științific al Dunării ucrainene din instituţia de învăţământ universitar, pe lângă vizitele grupului de profesori la instituţii de cultură gălăţene şi expuneri a personalităţilor locale dedicate Anului Centenar: Biblioteca Judeteană „V.A. Urechia”, Muzeul Judeţean de Istorie „Paul Păltanea”, Catedrala Arhiepiscopală şi Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine „Dunărea de Jos”, Muzeul Satului şi Grădina Zoologică, din Pădurea Gârboavele, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Galaţi. O zi întreagă a fost dedicată vizitei la Mausoleul Eroilor Neamului de la Mărăşeşti, judeţul Vrancea, moment de mare încărcătură emoţională pentru cei prezenţi, care au participat şi la o slujbă de pomenire a eroilor neamului, după depunerea coroanelor de flori la monumente.

De amintit este faptul că manifestările "Şcolii de vară dunărene" au început într-un cadru oficial, prin intonarea imnului României, în prezenţa a numeroase personalităţi culturale din Galaţi, Bucureşti dar şi din sudul Ucrainei şi Republica Moldova, în aula Colegiului Naţional "Costache Negri" (Liceul Pedagogic din Galaţi). Şi s-a finalizat în sala de festivităţi a instituţiei educaţionale, în spiritul tradiţiilor româneşti, prin "Seara Portului, Cântecului şi Dansului românesc", un spectacol de folclor autentic şi mâncare tradiţională care a întregit momentul decernării diplomelor de participare beneficiarilor proiectului transfrontalier.
articol preluat, parţial, şi de publicaţia Monitorul de Galaţi

Niciun comentariu:

Ce înseamnă Centenarul Marii Uniri

 sigla oficiala  În anul 2018, comemorăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român...

POPULARITATE