duminică, august 12, 2018

Cea mai bună carte de vizită a Galaţiului în an CENTENAR!

* Proiectul cultural prezentat, săptămâna aceasta, la Universitatea Danubius - Dans popular de Centenar- are şansa să relanseze, dacă se spune aşa, atât imaginea Galaţiului în lume, cât şi programul Centenar, care parcă intrase în umbră, pe fondul nemulţumirilor românilor la adresa clasei politice actuale şi a modului de guvernare.


Revelaţia s-a produs în urma conferinţei de presă care a avut loc joi, 9 august 2018, în Sala Senatului Universității ”Danubius” şi care i-a avut protagonişti pe Virgil TĂBUȘ (coregraf Dans Popular Galati), conf. univ. dr.Andy PUȘCĂ (Rector al Universității ”Danubius”) şi Alina ANDREI (ing. Elipsoid SRL). Cu aceasta ocazie au fost abordate subiectele referitoare la scopul, iniţierea şi implementarea proiectului ”Dans popular de Centenar”, logistica, organizarea filmărilor, montajul videoclipului, feedback etc.

* * * * *
Totul a pornit de la un flashmob pe care Virgil Tăbuș, coregraf de dansuri populare și președinte al Asociației Horincea, s-a gândit să îl organizeze cu colegii săi pentru a sărbători prin dans Anul Centenarului. Şi cum a văzut logoul „100” s-a gândit cum să facă "să danseze punctele tricolore" pe ideea că acestea pot reprezenta românii care îşi dau mâna, unindu-se în cântec şi joc.

Virgil Tăbuş
"Bazele proiectului au fost puse încă din luna octombrie a anului trecut, după ce Ministerul Culturii a ales logoul pentru Centenarul Marii Uniri. Încă de când am văzut logoul am crezut că poate prinde viaţă", a declarat Virgil Tăbuş, iniţiatorul proiectului.
A fost nevoie de sprijin tehnic cât se poate de concret, cu toată priceperea lui Tăbuş în dansuri populare. Mai exact, pentru ca cele 171 de puncte din logo, dar mai ales proporțiile lor să poată fi aplicate ansamblului de dansatori, a fost nevoie de contribuția decisivă a Alinei Andrei. Inginer geodez, Alina a calculat efectiv care trebuie să fie diametrul fiecărui cerculeț colorat, de la cele mai mici, ce putea fi purtat deasupra capului de dansatori mignoni, până la cele mai mari, care totuși nu trebuiau să stânjenească mișcarea în cadrul coregrafiei generale.
Alina Andrei
"Nu a fost uşor. După cum vedeţi pe logo, bulinele nu au aceeaşi mărime, deci a trebuit să găsim oameni care să se potrivească pe fiecare loc în parte. Iniţial, am încercat să mărim cea mai mică bulină, dar apoi am realizat că se măresc exponenţial şi restul. A fost nevoie de desfacerea logoului până la o formulă matematică, pentru a vedea exact cum se poate realiza acest flashmob. Şi a ieşit. Am fost şi eu acolo, purtătoare de bulină, şi am trăit emoţii pe care nu le pot descrie. Să vezi de la acel nivel toţi oamenii, cum zâmbesc în timp ce poartă pe cap o bucată de tricolor, e unic", a declarat Alina Andrei
Bineînțeles, de la idee la faptă drumul nu a fost ușor și mare parte din sprijinul logistic a fost găsit în cadrul Universității Danubius. Nu au lipsit şi elemente de noutate sau de recorduri depăşite, după cum au susţinut organizatorii şi se poate vedea şi în imaginile care au prins viaţă în filmarea finală.
Aproximativ 200 de iubitori de muzică tradiţională românească au dansat pe ritmuri populare, în patru locuri diferite din oraş, în aceeaşi zi. Videoclipul a fost filmat cu drona, de sus, în parcarea din faţa Universităţii "Danubius", pe platoul de la Sala Sporturilor, pe Stadionul "Siderurgistul" şi în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. Fiecare participant a ţinut cu mândrie deasupra capului o bulină colorată, simbol al unuia dintre punctele din logoul Centenarului. 
Simbolul anului Centenarului a prins viaţă la Galaţi pe un material alb, de 800 metri pătraţi, cusut de o singură croitoreasă, într-un apartament. Participanţii au fost cuprinşi de emoţie când, la finalul dansului, au fost învăluiţi de un drapel de 400 de metri pătraţi. 
Toată reprezentația fost concepută sub forma unui film cu mesaj și, în același timp, care se constituie, în primul rând, într-o foarte bună carte de vizită pentru Galați, fiind valorificate locuri din oraș și momente pitorești, pline de culoare. 
Dincolo de faptul că, la final, participanţi la flashmob au primit diplome pentru implicare, dar şi mulţumiri pentru formarea unei comunităţi unite, până la urmă acţiunea a constituit baza unui inedit proiect cultural inovativ şi puternic identitar. 
Andy Puşcă
Proiectul a fost realizat în onoarea Centenarului şi are ca scop redefinirea identităţii naţionale şi locale, prin îmbinarea tradiţionalului cu modernul. Astfel, cu multă creativitate, dansurile populare moldoveneşti au servit drept mijloace de comunicare a spiritului românesc printr-o coregrafie inovativă.
Rectorul universităţii, conf. univ. dr. Andy Puşcă, a declarat că "acest proiect doreşte să servească drept locomotivă pentru proiectele ce vor veni în anii următori".
Produsul rezultat a fost un montaj video lansat in mediul online pe data de 24 iulie 2018. Deși filmările s-au putut încheia (cu o organizare aproape militărească) într-o singură zi, rezultatul este impresionant și îl puteți admira în imaginile următoare:

Publicat pe 24 iul. 2018 de Virgil Tabus
Dans Popular de Centenar !!! Logo-ul centenarului prinde viata !!! 
--------------------------------------------------------------------------
Proiect realizat de catre Virgil Tabus - Dans Popular Galati, in parteneriat cu Universitatea Danubius din Galati si Elipsoid SRL, cu sprijinul Primariei Municipiului Galati si al Politiei Locale Galati. www.danspopulargalati.ro

Niciun comentariu:

Ce înseamnă Centenarul Marii Uniri

 sigla oficiala  În anul 2018, comemorăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român...

POPULARITATE