marți, august 28, 2018

"Pe hotar, pentru Centenar"- patru români redesenează harta României, printr-o călătorie istorică

* În anul sărbătorii Centenarului Marii Uniri de la 1918, municipiul Galați a fost inclus într-un proiect inedit
Primăria municipiului Galați a primit, săptămâna trecută, vizita a trei dintre cei patru români care au lansat o campanie inedita. Aceștia și-au propus să marcheze împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire printr-o călătorie de-a lungul hotarului țării.(foto - cei doi viceprimari gălățeni, flancați de prahoveni)

 Borna "zero" a campaniei este într-un sat din Prahova 

Cei patru români, originari din județul Prahova și inițiatori ai Campaniei "Pe hotar, pentru Centenar", și-au propus să marcheze într-un mod inedit împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire și au plecat în această lună într-o călătorie de-a lungul hotarului țării, la finalul căreia urmează să prezinte un jurnal de călătorie. 
Printre cei patru se numără și primarul comunei prahovene Mănești, Constantin Nițoi precum și doi profesori. Organizatorul traseului pe care se va deplasa echipa Campaniei este profesorul de istorie Adrian Crivăț, originar din Boldești și stabilit în Ștefănești, Argeș. Cel de al doilea profesor (coregraf) este Sorin Petre. Al patrulea membru al echipei este Ion Mihai, din comuna Vâlcănești, chiar din satul Trestioara, considerat, de altfel, "borna zero" a campaniei.

Din Vamă, Caravana a poposit la Galați

Caravana a pornit duminică, 12 august, din Trestioara, pe traseul Ploiești-Mănești-Ștefănești-Curtea de Argeș-Balcic (Bulgaria) și a finalizat prima etapă prestabilită, fiind dedicată memoriei Reginei Maria, promotoarea actului de unire de la 1918. 
În cea de a doua etapă, călătorii au ajuns la Vama Veche, unde au anunțat că vor face, apoi, un ocol în jurul hotarelor României, creionând întregul contur actual al țării, până vor ajunge înapoi la Vama Veche, întregul traseu urmând să dureze între 8 și 15 zile, după cum au estimat organizatorii.

Redescoperind istoria României, prin interacțiunea cu oamenii locurilor vizitate 

Proiectul, denumit „Pe hotar, pentru Centenar”, e menit să marcheze împlinirea a 100 de ani de la unirea din 1918, iar la finalul călătoriei cei patru vor prezenta publicului un jurnal de bord, alături de clipuri video realizate pe traseu, imagini cu obiectivele care merită vizitate și însemnări despre oamenii și tradițiile întâlnite pe drum. Totodată, în timpul călătoriei, ei vor împărți publicului pliante despre anul Centenarului și însemnătatea momentelor din 1918 care au definit istoria României. MAV
(despre acest proiect mai puteți citi și în paginile Monitorului de Galați)

Niciun comentariu:

Ce înseamnă Centenarul Marii Uniri

 sigla oficiala  În anul 2018, comemorăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român...

POPULARITATE