vineri, iunie 22, 2018

100 de ani de la sfințirea primului tricolor românesc pe teritoriul Austro-Ungariei

Grupul de Iniţiativa ,,MAREA UNIRE -CENTENAR-Alba Iulia"a avut, luna trecută, un proiect-iniţiativă care a refăcut traseul iniţial al sfinţirii primului drapel românesc pe teritoriul Austro-Ungariei, drapel purtat de generalul Ioan Boeriu și Iuliu Maniu aflaţi în fruntea trupelor româneşti, în urmă cu 100 de ani, la salvarea capitalei fostului imperiu austro-ungar de invazia bolşevicilor.
-----------------------------------
În vara şi toamna anului 1918 în tot Imperiul Austro-Ungar, aflat în dezmembrare, s-a instalat haosul. Pe acest fond s-a încercat instaurarea unei republici bolşevice la Viena. Trupele române se aflau într-o escală la Viena, retrăgându-se de pe frontul de sud către Transilvania.
La rugămintea autorităţilor din Viena, trupele române, în frunte cu generalul Ioan Boeriu, au acţionat hotărât reuşind, în scurt timp, să reinstaureze ordinea în oraş şi să predea autorităţilor austriece conducerea administrativă. Pe timpul acţiunilor din Viena trupele române aveau în frunte tricolorul românesc, sfinţit în curtea unei unităţi militare din Viena.
---------------------------------------------------------- 
 
"Ne-am adunat la Viena, români de pretutindeni, pentru a sărbători împreună 100 de ani de la marele eveniment sfânt al poporului român, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918!", a relatat pentru presa interesată de proiectul Centenar, col(r)dr.ing. Constantin AVĂDANEI, președintele Grupului de Inițiativă ,,MAREA UNIRE-CENTENAR-Alba Iulia”, unul dintre organizatori.

Am dus mesajul nostru de la Alba Iulia - Capitala Marii Uniri, de unitate între toţi românii care trăiesc pe aceste meleaguri, gândurile bune către fraţii noştri de pretutindeni şi bucuria de a fi gazde la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, la 1 Decembrie 2018.

În dimineaţa zilei de 26 mai 2018 trăiam cu toţii mari emoţii, deoarece organizatorii au dorit să facă o mare surpriză participanţilor la sărbătorile de la Viena: sfinţirea drapelului tricolor la catedrala din Viena Nouă, nu departe de Academia Militară Tereziană. Slujba religioasă a fost oficiată de preotul paroh ortodox Florin Răzvan Gască.
După acest moment solemn, organizatorii au cerut ca drapelul sfinţit să fie aşezat în fruntea coloanei paradei portului popular de pe străzile Vienei, apoi la vizita de la Academia Militară Tereziană şi la celelalte evenimente care au urmat. Acest moment solemn a făcut înconjurul lumii: drapelul stătea alături de formaţiile folclorice prezente pe fondul muzical al cântecului "Cântă cucu-n Bucovina", iar datorită aceastei asocieri de simboluri şi bărbaţii români prezenţi au vărsat lacrimi de emoţie.

Şi, astfel, acest drapel a devenit "DRAPELUL CENTENAR-MAREA UNIRE-ALBA IULIA-2018", un drapel al tuturor românilor.
* * * * *
Am purtat cu demnitate tricolorul românesc în deplasarea noastră la Viena având ca principal obiectiv sfinţirea acestuia, marcând astfel 100 de ani de la sfinţirea primului tricolor românesc pe teritoriul Austro-Ungariei, drapel purtat de generalul Ioan Boeriu şi Iuliu Maniu. 
Tricolorul purtat de noi a fost confecţionat cu mare grijă şi cu mare iubire de neam şi ţară. Am reuşit să înmagazinăm în el tot ceea ce este mai bun pentru veşnicia unităţii şi trăirii românilor pe aceste meleaguri. La acest drapel am ataşat o eşarfă pe care am încrustat cu mari emoţii patriotice acele figuri legendare cunoscute că au făcut paşi hotărâţi pentru înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, generalul Ioan Boeriu şi Iuliu Maniu. 

Niciun comentariu:

Ce înseamnă Centenarul Marii Uniri

 sigla oficiala  În anul 2018, comemorăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român...

POPULARITATE